Manikűr karantén alatt

Hosszú karmok? Felejtsd el!

2020. március 29. Anry Soós Éva

90814592_797925207400106_3217076297368862720_n.jpg

Pár nappal azelőtt, hogy kitört volna a „maradjotthon”, még gyorsan elrohantam körmöshöz. És olyasmit tettem, amit már nagyon régóta nem. Egy rövid franciát kértem.

A körmös is csak nézett rám. „Ilyet már ezer éve nem kértek tőle!” De megnyugtattam, hogy higgye el, tudom a tutit, és különben is a francia manikűr már az év elején, amikor a járvány még csak a kanyarban volt, újra divatba jött.

Azzal már nem fárasztottam, hogy villámgyorsan átgondoltam, ha karanténba kell vonulnom, ez a körömfestési technika az, ami a legtovább kitart, és nem igazán látszik a lenövés. De tulajdonképpen már a hangulatom sem olyan volt, hogy vágytam volna a színekre, miközben egyre drámaibb hírek érkeztek.

De nem csak erről volt szó! Bár tudom, hogy a hosszú körmök hatalmasat mentek az elmúlt években, és már a fél világ stiletto körmökkel rohangált, ahogy sztárok is, mint például Lady Gaga vagy Rihanna is előszeretettel viselték ezt a manikűr divatot, én mégis inkább a „tökrövid” fazonra voksoltam már jóideje.

gaga_stiletto.JPGLady Gaga is előszeretettel visel stiletto stílusú körmöket (Fotó: Instagram)

És bár nyilvánvalóan szemet gyönyörködtető látvány, egy szépen elkészített hosszú műköröm, az igazság az, hogy egyáltalán nem veszélytelen! És nem csak ezért, mert egyik-másikhoz már szerintem fegyverviselési engedélyt is kellene adni! Vagy mert a túlságosan hosszú köröm komoly sérülést okozhat, ha beragad a cipzárba, vagy hasonló tárgyakba.

Egy jóval korábban megjelent tanulmány szerint, amit 1988-ban a Pennsylvaniai Egyetem Bőrgyógyászati ​​Tanszékén készítettek, az olyan körmök, amelyek az ujjbegyünktől számított három milliméternél hosszabbak, az egyik legjobb melegágyai lehetnek a különféle korokozóknak és a gombáknak. Ezért viselésük főleg higiéniai szempontból nem ajánlott! Különösen most, amikor minden második hír és közösségi média poszt a kézmosás fontosságáról szól, és aki csak teheti – és még van neki – locsolja magára a kézfertőtlenítőt, nem feledkezhetünk el arról a néhány négyzetmilliméterről sem, ahol ugyanúgy megtapadhatnak a betegséget okozó vírusok.

daiga-ellaby--5kjf_u5yzi-unsplash.jpgA rövid is lehet kreatív (Fotó: Unsplash)

Ahhoz, hogy minden korokozótól megszabaduljunk, nem csak minimum 15 másodpercet kell arra fordítani, hogy szappannal kezet mossunk, de legalább ennyi ideig kell körömkefével a körmök alatti részt is kitisztítani. Ezek után arra is figyelmet kell fordítani, hogy kellően meg is száradjon ez a része is az ujjainknak, ugyanis a nedves közeg szintén segítheti a vírusok megtapadását.

A már említett tanulmányt egy másik kutatás is igazolta egy évvel később, amiből kiderült, hogy a hosszú karmokat viselő nők körme alatt sokkal több veszélyes elem bújhat meg, mint azoknak akik a rövid, natúr körmöket részesítik előnyben.

toa-heftiba-ks8i0hl5rpi-unsplash.jpgNem lsz bajod, ha most egy darabig magadnak lakkozod a körmeid! (Fotó: Unsplash)

De van más gond is ezzel most! A nők elenyésző hányada képes otthon egyedül, saját magának elkészíteni egy szép stilettót – bár én ismerek egy ilyet. Tehát ehhez hozzáértő műkörmös segítségét kell kérnünk. És hiába nem korlátozták a szépségszalonok látogatását egyelőre, nincs az a körmös, legyen bármilyen profi is, aki kétméter távolságból el tudná készíteni. És szkafanderük sincs, amivel ezt az apró hiányosságot ki tudnák küszöbölni. Ezért a legtöbb ilyen szolgáltatást nyújtó szalon már ki se nyit, mert nem tudják sem a vendégek, sem a dolgozók biztonságát garantálni. Holott ez nekik is hatalmas bevételkiesést jelent.

Mit tehetsz hát, hogy ne a körmöd legyen a karmád?

  • Ha hosszúak a körmeid, vágd le őket!
  • Kézmosásnál használd a körömkefét is!
  • Miután végeztél a kézmosással, ügyelj arra, hogy a körmeid alatti rész is megszáradjon!
  • Takarításhoz és mosogatáshoz is húzz gumikesztyűt!
  • Fejleszd tökéletesre az otthoni kézápolási rutinodat!
  • Egy időre felejtsd el a hosszú körmöket!

Vagy talán örökre!

daiga-ellaby-3yatfzlnjhs-unsplash.jpgA piros nem tilos, ha jó rövid! (Fotó: Unsplash)