Szegénység a koronavírus idején

Ezrek maradhatnak betevő falat nélkül

2020. március 23. Anry Soós Éva

bw_etelosztas_klauzal_ter_mra6504.jpgFotó: Radisics Milán

A jó ötvenesnek tűnő férfi ernyedten rogyik a budapesti Klauzál tér kopott, üres padjára, miután elolvasta a fára kiragasztott plakátot. Meredten, mozdulatlanul bámul maga elé. Társa, aki némileg fiatalabbnak tűnik, bíztatni próbálja: „Majd sütünk szalonnát a Margit-szigeten!” A padon ülő férfi meg sem rezzen erre sem.

2020. március 15-én vasárnap már csak 300 darab ételcsomagot osztott ki a Heti Betevő Egyesület önkéntes csapata, abba is már csak konzervétel, banán és pékárú került. De a két férfi már erről is lemaradt.

bw_etelosztas_klauzal_ter_mra6242.jpgFotó: Radisics Milán

A máskor, idestova hat éve minden vasárnap a rászorulóktól zsúfolt tér most üresen és hidegen kong. A fára kitűzött plakát arról tájékoztatja az arra járókat, hogy a koronavírus járvány okán, bizonytalan ideig nem osztanak meleg ételt a hét utolsó napján. Pedig sokaknak, fiataloknak és időseknek, ez volt a biztos pont, ahol vasárnapi meleg ebédhez juthattak.

A térre egy újabb visszajáró vendég érkezik. A nyugdíjaskorú férfi nem tűnik olyan nagyon gazdagnak, de hajléktalannak sem. Ruházata tiszta, rendezett. Ő rezignáltan veszi tudomásul a tájékoztatást. „Most mit fog csinálni?”- kérdezem. „Nem tudom.” – jön a válasz. „Hol lakik? Van hol aludnia?” „Én? – kérdez vissza. – „A vonaton, Budapest és Debrecen között.” Ahogy tovább beszélgetünk, kiderül, hogy a férfi nyugdíjas korát kihasználva, az éjszakákat a két város között közlekedő vonatokon tölti, ahol néhány órát aludni is tud, melegben. Szűkszavúan, de azt is elárulja, a válása után került ilyen helyzetbe.

bw_etelosztas_klauzal_ter_mra6286.jpgFotó: Radisics Milán

Újabb kopott szempár firtatja a betűket, de látszik, tulajdonosa, egy meglehetősen idősnek látszó fejkendős néni, nem igazán akarja elhinni amit lát. Nagy Emese, az egyesület sajtófőnöke próbálja nyugtatni. És ami még maradt, némi pékárú zsákokban, azokat kiosztja a még arra tévedő csalódott vendégeknek.

bw_etelosztas_klauzal_ter_mra6517.jpgFotó: Radisics Milán

„Igen, vendégek. Mi így hívjuk őket, sokszor akár alkalmanként 3-500 főt, akik hétvégén idejönnek hozzánk meleg ételért. Legtöbbjüket névről ismerjük, tudjuk az életüket, a sorsukat.” – miközben mesél, látom hogy a könnyeivel küszködik és nagyon megindult.

etelosztas_klauzal_ter_mra6377.jpgFotó: Radisics Milán

„Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet korlátozásai érintik a Heti Betevő Egyesület vendégeit, de az önkénteseit is. Ugyan nyitott térben tartjuk az ételosztásokat, de az általunk elért rászoruló emberek száma az utóbbi hetekben 300 főről közel 400-ra emelkedett, ennek a dinamikus változásnak nem ismerjük az irányát, de akár meghaladhatja az engedélyezett 500 főt is. Ezen kívül nem tudjuk garantálni, hogy az ebédért várakozók kellő távolságot tartsanak a sorban, illetve hogy megfelelően fertőtlenítsük a kezüket az étkezés előtt.

etelosztas_klauzal_ter_mra6448.jpgFotó: Radisics Milán

Ezért, mindenekelőtt a legyengült immunrendszerű vendégeink épsége és az önkénteseink védelme érdekében úgy döntöttünk, hogy átmenetileg szüneteltetjük a szokásos ételosztásokat. Várjuk a korlátozó intézkedések feloldását, a - hajléktalanellátó rendszerben is történő - ételosztásokra vonatkozó speciális szabályokat, és amint lehetőségünk lesz rá, folytatjuk a munkát!”

bw_etelosztas_klauzal_ter_mra6474.jpgFotó: Radisics Milán

Ahogy a Heti Betevőnek is vannak vidéki nagyvárosokban osztagai, a Krisna-tudatú hívők által működtetett Ételt az életért Alapítvány sem csak Budapesten, de vidéken is próbálja megfelelő táplálékhoz juttatni a rászorulókat. Ők még nem szüntették be a hétfőtől-péntekig tartó meleg, vegetáriánus ételekkel fogadását az arra járóknak, amíg arról egyéb intézkedés nem rendelkezik. De már az ő Facebook oldalukon is megjelent egy közlemény, miszerint a magyar kormány 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényekre vonatkozó tilalmára való tekintettel a COVID-19 koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az április 4-re hirdetett nagy tavaszi ételosztás elmarad. Ilyenkor általában hetekre, akár hónapokra is elegendő tartós élelmiszercsomagot szoktak kiosztani, amiben van liszt, olaj, cukor és mindenféle szárazárú. Idén ez a nagyszabású ételosztás szintén még a Húsvéti ünnepet megelőzően történt volna, de a rászoruló családok most erre sem számíthatnak.

82749467_3022900337743154_3559743429787254784_o.jpg

Pedig március 20-án már arról számolt be az alapítvány, hogy feltűnően sok, egyre több ember szorul most élelmiszersegélyre. Ők pedig minden lehetséges módon próbálnak most a rászorulók segítségére lenni. A Fellegvár Napközibe például naponta 20 család számára szállítanak tartós élelmiszereket, hogy át tudják vészelni ezt az időszakot!

88434925_3146697308696789_4492413239019175936_o.jpg

Vidéken pedig a "Mint egy falat kenyér" program részeként az elmúlt hétvégén Pécs-Szigetvár régiójában is a körülményeknek megfelelően akcióztak. Ötvenöt családnak segítettek az önkéntesek ebben a zónában. A program keretében a csomagok ezúttal az intézményekbe, illetve házhoz érkeztek a rászoruló családokhoz. Az ételcsomagokba négyféle konzervet, illetve friss gyümölcsöt tudtak vinni ezúttal.

90595490_3165431526823367_6452331679473205248_o.jpg

De más tények is nehezítik az alapítványok munkáját. A krisnások például arról számoltak be, hogy egyik társuknak azért kell feladni az önkéntes munkát, mert most az egészségügyben számítanak rá. „Ma átmenetileg búcsút vettünk a "Mint egy falat kenyér" vidéki osztóprogramunk vezetőjétől, aki több éve önkénteskedik a program élvonalában alapítványunknál. Száznál is több vidéki ételosztás megszervezése és koordinálása kötődik már nevéhez. De mivel főállásban az egészségügyben dolgozik intenzív osztályon, ezért most a koronavírus elleni küzdelemben fogja kivenni a részét hamarosan. Úgy gondoljuk, ez legalább olyan fontos és emberpróbáló szolgálat, mint amit a programban végzett. Végtelenül büszkék vagyunk rá, és várjuk vissza sorainkba a jelenlegi kötelességei után, ahogy más Krisna-hívő és Ételt az Életért önkéntesünket is, akik az egészségügyben dolgoznak ezekben a nehéz időkben. Igen, vannak, akik nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak a járvány idején, mert értünk küzdenek. Háláld meg nekik azzal, hogy ha lehetséges, Te ne hagyd el az otthonodat!”

90524974_3165431436823376_8864518628691673088_o.jpg

Budapesten még tartja a frontot a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat népkonyhájának két állomása is, ahol a szokásos 1000-1200 meleg étel helyett akár 1500 adagot is ki tudnak osztani, ha ez lehetséges és szükséges. Viszont amit továbbra sem tudnak megtenni, hogy ne szolgálják ki azokat a rászorulókat, akik az idősebb korosztályból kerülnek ki. „Mariann néni törzsvendégünk.
80 éves. Minden nap a 11. kerületből jön el hozzánk a 8. kerületbe. Mi is aggódunk érte. De nincs más, amit ehetne, mert a rezsi és gyógyszerek után nem marad pénze. Mielőtt ítélkezünk azok felett, akik kimennek az utcára, vagy értetlenül állunk azok előtt, akik nem "spájzoltak" be, gondoljunk arra, hogy nem mindenki olyan szerencsés, hogy legyen spórolt pénze, nem mindenki olyan szerencsés, hogy legyen hol laknia!” – írják egyik facebook-posztjukban.

88119667_3116511808382006_7151649696400801792_o.jpg

Viszont, amit tudnak megtesznek! Így most olyan önkénteseket toboroznak az idősebbek helyett, akik nem a veszélyeztetett csoportban tartoznak, tehát nem múltak el 50 évesek, nincsenek krónikus betegségeik, és nem dohányoznak, Akárcsak 1-1 napra is be lehet ugrani segíteni

2020. március 22., vasárnap. Az első a tavaszi napfordulót követően. Hat éve ma először nem kötöttek kötényt a Heti Betevő önkéntesei, hogy megfőzzenek jópárszáz adag meleg ételt, amit aztán némi gyümölccsel, süteménnyel, pékárúval kísérve odaadhatnak az éhes embereknek.

bw_etelosztas_klauzal_ter_mra6519.jpgFotó: Radisics Milán

Az írásban szereplő segélyszervezetek elérhetőségei:

Heti Betevő: hetibetevo@gmail.com

CEDEK: info@cedek.hu, www.cedek.hu

Ételt az életért: info@karitativ.hu www.eteltazeletert.hu

 

Klauzál téri képriport: Milan Radisics fotóművész

Fotók: Facebook